Hopp til innhold

– Kultureliten er besatt av trening

Den norske kultureliten er besatt av trening, og altfor lite opptatt av mat, mener forfatter og tv-kokk Andreas Viestad.

Andreas Viestad

Andreas Viestad vanker stadig mindre på forlagsfester, fordi han er lei av alt fokuset på trening.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Viestad er matskribent, forfatter og tv-programleder. Nå tar han et oppgjør med det han kaller kultur-trening.

Stølhet – den nye fyllesyken

– Kultureliten er jo helt besatt av kroppen sin – av trening. De løper, spiller fotball, sykler, svømmer og går på ski. Dette snakker, skriver, twitrer og forteller de om på Facebook, sier Andreas Viestad i Sommer i P2.

– Den beste måten å kjenne igjen en intellektuell i disse dager, er å se på superundertøy og bandasjer etter treningsskader, mener han.

– Det kan virke som om stølhet er den nye fyllesyken, for journalister og kunstnere, slik som Aslak Nore skrev om på Twitter .

– Et mysterium

Andreas Viestad

Mat og lukt er de sansene som sitter sterkest. Likevel er mat noe av det som er mest forbundet med snobberi, mener Andreas Viestad.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Viestad er svært forundret over at nordmenn ikke er mer interessert i gourmet-mat, som kultureliten i de fleste andre land.

– Nesten alle andre lands intellektuelle er besatt av mat. De møtes på restauranter og kafèer. Men det gjør ikke de yngre generasjonene av norske intellektuelle. Det er et mysterium at nordmenn skiller seg sånn ut fra intellektuelle i andre land.

I begynnelsen trodde han det dreide seg om forholdet mellom sjel og kropp – at man altså ikke skulle bry seg for mye om kroppen, fordi sjelen er viktigst. Men slik kan det umulig henge sammen, for det finnes samtidig et altfor sterkt fokus på kropp og trening, mener han.

– Kanskje er det overvintret pietisme som melder seg, eller kanskje er det frykten for å bli for borgerlig.

Snobberi

Mat og lukt er de sansene som sitter sterkest. Likevel er mat noe av det som er mest forbundet med snobberi, bemerker Viestad.

– I den grad man bryr seg om kokebøker og oppskrifter, er det et fenomen man analyserer, og i liten grad noe man deltar i.

Lørdagskommentaren i Dagbladet, hvor kjente intellektuelle synser, er full av harselering om de mange ulike typene olivenolje som finnes i butikkene, og om hvor tåpelig det er å kjøpe dyre egg, påpeker han.

Dropper forlagsfester

For noen år siden snakket man om bøker på forlagsfester. Men nå handler det mest om trening og om personlige erfaringer ved trening, mener Viestad. Forfatteren går derfor stadig sjeldnere på forlagsfester.

– Trening er ikke noe man bør snakke om, men noe som man bør gjøre for seg selv, mens ingen ser på. Trening er som masturbasjon. Det er helt i orden, kanskje det til og med er sunt. Men å snakke om det i tide og utide, er nærmest sykelig, sier Andreas Viestad.


Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP